<h1 style="text-align:center; color: #ffffff; font-size:20px">Üdvözöljük a Tuxexpertnél!</h1>

Optikai Hálózatok

Kapcsolja hálózatát fénysebességre!

Gyors hálózati kapcsolat akár 100Gbit/s

Lézerfény átvitelére tervezett kábeleinken típustól függően nagyon magas sávszélesség elérhető el, így később annak sebessége, mindössze az optikai adatátvitel berendezéseinek cseréjével a kábel rendszer módosítása nélkül növelhető annak gyorsasága az igényekhez igazitva.

Mi is az az optikai hálózat?

A hálózatok (angolul network vagy röviden net) több csomópontot összekötő adatátviteli megoldások, melyek egyik különleges megvalósítási módszere az optikai hálózat ami fény formájában továbbítja az adatokat. Az optikai hálózatok előnyeinek bemutatásához a többi átviteli módszerekhez képest később röviden bemutatjuk a többi rendelkezésre álló lehetőséget a teljesség igénye nélkül.

Az ideális megoldás hosszú távon, kis és nagy távolságra

Nem akadály a távolság:

Optikai hálózatok szempontjából a távolság nem lesz akadály, még a legegyszerűbb általunk forgalmazott optikai konverter is képes akár 20 Kilométer távolság áthidalására.

Mindenhova ahol fontos a sebesség, mebizhatóság, idő és értékállóság.

Az ideális megoldás hosszú távon, kis és nagy távolságra

Ipari környezetben is célszerű választás

Elektromos erőterekre, mágneses erőterekre nem érzékeny a rendszer, így ipari környezetben is tökéletesen használható.

Megfelelő telepítés esetén a meghibásodás esélye elenyésző.

Kábelek súlya rendkívül kicsi, egy UTP kábelhez hasonló vastagságú optikai kábel tartalmazhat akár 12 szálat, mely a legegyszerűbb eszközökkel szerelve is akár 6 Gigabit átviteléről gondoskodhat.

...Biztosan drága!?

Ez mindenképpen attól függ mire szeretnénk használni. Száz méter alatti összeköttetéseknél lehet, hogy egy réz alapú megvalósítás olcsóbb és megfelelően tud működni, viszont például ha 10Gigabites átvitelre van szükség ezen a távon, már nem igaz a fenti állítás. Egy helyszíni felmérés alapján könnyen meg lehet állapítani, hogy költséghatékony-e az optikai megoldás.
A száz métert meghaladó távolságok esetén viszont egyértelműen az optikai hálózat a leghatékonyabb megoldás, mert bármely egyéb átviteli módszer alkalmazásánál már köztes erősítők beépítésére lehet szükség, mely jelentősen megnövelheti a fenntartási költségeket. Így elmondhatjuk, hogy a kezdeti beruházási költség magasabb lehet, viszont a fenntartási költségek elenyészőek, valamint egy optikai kábelt több évtizeden keresztül is biztonsággal használhatunk, valamint korszerűsíthetünk mindösszesen a végponti eszközök cseréjével. Fontos megjegyezni, hogy például egy jó minőségű csavart érpáros réz UTP kábel ára gyakran több mint öt-tízszerese egy megegyező adatátvitelre képes optikai kábelnek.

Az optikai adattvitel típusai és jellemzői

Mely kapcsán érdemes azonnal kettéválasztani a MM (Multi Modusúnak) nevezett, és SM (Single Modusúnak) nevezett kábelezési megoldásokat. A jelenlegi technológia lehetővé teszi, hogy kompromisszumok nélkül telepíthessünk minden területre, és minden feladatra SM, pontosabban 9/125µm-es mag/köpenymérettel rendelkező optikai szálakat tartalmazó kábeleket. Ezekkel a kábelekkel a néhány centimétertől, akár több 10km, vagy akár 100km feletti távolságokra is kommunikálhatunk, zavarmentesen, nagy sebességgel, időjárási viszonyoktól függetlenül, minimális energiafelhasználással, akár 10 – 40 – 100Gbps sebességgel, vagy akár ennél gyorsabban minden egyes optikai szálon.

Biztosak lehetünk benne, hogy az ekképpen telepített rendszerek az ügyfelek, vagy saját magunk számára hosszú távon biztosítanak bővítési lehetőséget, hogy lépést lehessen tartani a technológiával,
a versenytársakkal.

Optikai, elektromos és rádiós kommunikáció. E három alapvető megoldással dolgozunk, jelenleg a területen, és mindegyiknek megvan a maga helye. Ezeket csak azért hasonlítjuk itt össze, hogy azok alkalmazási területeit jobban lássuk és az adott feladatra a megfelelő megoldás legyen alkalmazva.
Elemezzük a lehetőségeket és a költségeket, valamint a hosszú távú érdekeket, és akkor egyértelművé tehető a megfelelőbb döntés meghozatala is.

Az alábbi táblázat, csak részleges információval szolgál, hiszen egy-egy technológiai megoldáson belül is sok apróbb eltérés lehet, melyek mégis nagymértékben meghatározzák a rendszer jellemzőit, alkalmazhatóságát.

Optikai

Zavarérzékenység:
Minimális közel (0)

Maximum távolság:
100 – 400km

Adatsűrűség/cm2:
Nagyon nagy

Kábelek árai:
Alacsony/Kapcsolat

Bővíthetőség:
Kiváló

Telepítési lehetőségek:
Minimális követelmények

Telepíthetőség kültéren:
Több formában is kivitelezhető

Sodort érpár

Zavarérzékenység:
Változó (UTP, FTP, Sftp…)

Maximum távolság:
0,1Km

Adatsűrűség/cm2:
„alap”

Kábelek árai:
Magasabb/Kapcsolat

Bővíthetőség:
Korlátozott

Telepítési lehetőségek:
Korlátozott táv, elhelyezhetőség

Telepíthetőség kültéren:
Komoly veszélyeket rejt

Wifi

Zavarérzékenység:
Minimális közel (0)

Maximum távolság:
100 – 400km

Adatsűrűség/cm2:
Nagyon nagy

Kábelek árai:
Alacsony/Kapcsolat

Bővíthetőség:
Kiváló

Telepítési lehetőségek:
Minimális követelmények

Telepíthetőség kültéren:
Több formában is kivitelezhető

A különféle környezetek, különböző feladatok, eltérő jellemzőkkel, tulajdonságokkal rendelkező, bizonyos esetekben speciális felépítésű egyedi anyaghasználatot igénylő kábeleket követelnek. A gyártók igyekeznek kialakítani olyan kábeleket, melyeket folyamatosan és nagy mennyiségben tudnak gyártani, hogy a jellemzőbb felhasználási igényeket minél szélesebb körben lefedve, azonnali megoldást tudjanak kínálni. Ezért érdemes mindenkor tájékozódni, hogy az igényekhez igazodva milyen már kész kábeltípus van legyártva, hiszen kisebb mennyiségek esetén ez az egyetlen járható út, illetve a gyártási ütemezés több hetet is jelenthet. SM (Single Mode) és MM (Multi Mode) szálakat tartalmazó kábelek, vagy akár rágcsálóvédett, esetleg fémmentes (ADSS), öntartó, vagy akár Fig8-as tartósodronyos kialakítással rendelkező kábelekről legyen szó, mindenkor érdemes már jó előre tájékozódni, egyeztetni az aktuális lehetőségekről.

Telepítés kültéren, beltéren, és speciális helyeken. A környezeti viszonyok nagymértékben meghatározzák, hogy mire van szükség. Az üvegszálak igen ellenállóak, de nyilvánvaló, hogy a többi összetevővel együtt alkotnak egységet, s hogy komoly szerepe van a felépítésnek, más rétegeknek.
A rétegek, és anyaguk nagyban meghatározzák a telepíthetőség helyét, hőmérséklet tartományt, UV, fagy, vegyszer állóságot, stb.

Kapcsolat

E-mail

11 + 1 =